Pielisen Ympäri

Suomi_Koli_01.jpg
 
 

SHAMANISTINEN PYHIINVAELLUS PIELISEN YMPÄRI

15.-19. KESÄKUUTA 2019

Voimapaikat Pielisen ympärillä * Shamanistiset seremoniat * Luonto & Parantaminen * Cherokee Viisaus

 

ohjaajina Helena Karhu ja Mike Marler

Mike kertoo:

“Minulle on kunnia olla mukana tällä matkalla Pielisen ympäri yhdessä Helenan ja hänen heimonsa kanssa. Cherokee-sana vedelle on ᎠᎹ, joka lausutaan A-ma. Olen tuntenut lapsuudesta asti yhteyden veden kanssa, sekä metsien paikat. Tein matkoja isoisäni kanssa ja kuuntelin hänen tarinoitaan. Aikuisena huomasin, että solullinen yhteyteni veden kanssa meni vuosisatoja taaksepäin, kun isänpuoleiset esi-isäni asuivat yhteydessä jokeen, joka sijaitsi itäisessä Tennesseessä, ja äidin puoleiset esi-isäni asuivat joen varrella Pohjois-Irlannissa.

Nämä molemmat kulttuurit olivat hyvin yhteydessä maahan, ja ”veden alueet” olivat uutta energiaa. Oman elämäni polku on vienyt minut ympäri maailman näihin voimapaikkoihin, jotka ovat yhteydessä veden kiertokulkuun. Kun olin Pielisen lähellä ensimmäisen kerran, koin heti sen saman yhteyden, jonka olen tuntenut lapsesta asti, ollen yksi koko maan kanssa.”

Helena kertoo:

 “Elämäni ensimmäinen matka, jolle vanhempani minut veivät ollessani vauva, oli retki Pielisen ympäri. Oli kesä 1979, ja vanhempani kiersivät Pielisen ympäri lainaten isovanhempieni Ladaa. Kiersimme Pielisen nähtävyydet ja minut on valokuvattu Kolilla, Bomballa ja Pielisen museolla Lieksassa. Pikkusiskoni ei ollut vielä syntynyt. Oli kaunis ja lämmin kesä.

Vanhempani eivät tienneet, minkä karman he olivat minulle luoneet. Miksi he veivät minut ensimmäiseksi Pielisen ympäri. He eivät kenties ajatelleet, mikä merkitys Pielisellä ja noilla voimapaikoilla tulisi olemaan elämässäni. Mikä olisi näiden paikkojen lahja minun elämälleni. Nämä ovat sieluni kotipaikat.

Matkustan Pielisen ympäri uudelleen. Tasan 40 vuotta myöhemmin. Kutsun sinut mukaan tälle matkalle.”

Helena

Tämä on pyhiinvaellus Pielisen ympäri. Pielinen on yksi Suomen suurimmista järvistä. Yksi salaisuutemme on Pielisen Pyhyys. Kerromme, ja yhdessä koemme, miksi Pielinen on pyhä suomalainen järvi. Kutsumme sinut mukaan näiden salaisuuksien äärelle, joista nuotiotulilla kerromme.

Anna Luonnon Opastaa

Tämä on voimaannuttava matka meille kaikille, kun saamme mahdollisuuden ja kunnian päästä kosketuksiin luonnon pyhien paikkojen kanssa. Näiden voimapaikkojen tarkoitus on yhdistää meidät sielunpolkuumme, voimistaa meitä, ja auttaa meitä oppimaan tervehdyttävistä metodeista, joita voimme käyttää kaiken elollisen hyödyksi. Puut, kasvit, mineraalit, eläimet, vesistöt ja kaikki luonnon henget näissä metsissämme ja järvissämme ovat täällä opastaakseen meidän shamanistista polkuamme tänä kesänä.

Shamanistiset voimapaikat ja seremoniat luonnossa

Tämä on shamanistinen pyhiinvaellus, jonka aikana vierailemme useammassa shamanistisessa voimapaikassa. Tarkoituksemme on käydä kunnioittamassa näitö upeita paikkoja. Ne ovat tietyllä tavalla verrattavissa isovanhempiimme, jotka joskus ovat yksinäisiä, ja joita vierailut ilahduttavat. Heillä on paljon tietoa ja elämänviisautta jaettavanaan.

Niissä paikoissa, missä kutsu käy, teemme seremonioita luonnossa. Annamme intuition ja luonnon henkien johdattaa tämän matkan varrella.

Seremonia järvellä // vesiseremoniat

Pääsemme myös kosketuksiin Pielisen pyhän vesielementin kanssa. Teemme seremoniallisen matkan perinteisellä puisella kirkkoveneellä järvelle, ja teemme seremonian järven kannattelemana. Teemme pyhiinvaelluksen aikana myös muita shamanistisia vesiseremonioita, mikäli kutsu käy.  

Elämää kunnioittava Cherokee-viisaus

Meillä on suuri kunnia toivottaa tervetulleeksi Cherokee-isä Mike Marler suomalaisille pyhille rituaalisille luontopaikoille. Tässä muutama sana Mikeltä:   

Seitsemän klaania muodostaa Cherokeet: a ni gi lo hi (Long Hair, Pitkät Hiukset), a ni sa ho ni (Blue, Sininen), a ni wa ya (Wolf, Susi), a ni go te ge wi (Wild Potato, Villi Peruna), a ni a wi (Deer, Peura), a ni tsi s qua (Bird, Lintu), and a ni wo di (Paint, Maali). Minun esi-isäni ovat sinisestä klaanista ja susiklaanista. Cherokee-kansa on matrilineaarista (äidin kautta periytyvää), joten olen iso-isoäitini puolelta Sinistä Klaania.

a ni sa ho ni
Sinisen Klaanin ryhmittymät ovat Pantteri, Villi Kissa (wildcat) ja Karhu (mikä on vanhin klaani). Tätä klaania on pidetty historiallisesti klaanina, jonka kautta on syntynyt useita henkilöitä, jotka ovat voineet tehdä erityisesti lääkkeitä lapsille.

a ni wa ya
Susi on ollut kautta aikojen suurin klaani. Siihen aikaan, kun hallinnollisesti oli Rauhanpäällikkö ja Sotapäällikkö, tuli Sotapäällikkö täsä klaanista. Sudet on tunnettu suojelijoina.  

Faktoja Pielisestä:

Kierrämme Pielisen ympäri. Pielinen on Suomen 4. Suurin järvi ja sijaitsee Pohjois-Karjalassa. Puolet Pieliseen kuuluvasta laskeutumisalueesta on Venäjän puolella. Pielisen pituus on 120 km ja levein kohta 40 km. Voit lukea mieluusti lisää Pielisestä eri lähteistä esim. internetistä.

Mahdollisuus jatkaa 23.6. asti:

Voit halutessasi yhdistää tämän pyhiinvaelluksen juhannuksen kesäretriittiin Metsäkartanolle, jonne siirrymme heti tämän pyhiinvaelluksen loputtua. Juhannusretriitti on 23.6. asti. Metsäkartano sijaitsee noin 45 km päässä. Voit lukea lisää juhannusretriitistä pian.

Pyhiinvaelluksen ohjaajat:

Helena Karhu: Pyhiinvaelluksen ohjaajana toimii vuonna 1978 syntynyt, YTM (yhteiskuntamaantiede, Itä-Suomen yliopisto), Hum. Kand. (kulttuurientutkimus) Helena Karhu. Helena on paitsi shamanismin opettaja ja kansanparantaja, myös jatko-opiskelija Itä-Suomen yliopistossa, joka tekee väitöskirjaa shamanismista. Helenan mielenkiinnon kohteita ovat erityisesti näkijyys-tietäjyys, shamanistinen seremonia, naisshamaanius ja shamaanien uudet sukupolvet. Helena palasi talvella takaisin Itä-Suomeen jatkamaan opintojaan ja elämänprojektiaan Karhun Taloa, yli 13 Kööpenhaminassa vietetyn vuoden jälkeen. Helena on asunut pätkiä myös mm. Grönlannissa ja Alaskassa. Helenalla oli pitkä työura pohjoismaisen ja kansainvälisen yhteistyön parissa, kunnes hän teki päätöksen omistaa elämänsä kokonaisvaltaisesti shamanistiselle työlle ja äitiydelle. Helenalla on 6-vuotiaat tanskalais-suomalaiset kaksoset. 

 Helenan pääopettaja on perulainen shamaani don Oscar Miro-Quesada, jonka kautta Helena on saanut syventävät opinnot shamanismin, alkemian ja taikuuden kiehtovaan maailmaan. Helena arvostaa suuresti suomalaista shamaanirumpuaan, joka on ollut yksi hänen suurimmista navigaattoreistaan elämässä. Helenalla on laaja tausta tiibetinbuddhalaisista opeista, ja hän on saanut opetuksia suoraan useilta valaistuneilta henkisiltä opettajilta, kuten Lama Zopa Rinpochelta ja HH Dalai Lamalta. Omiin kokemuksiinsa perustuen Helena yhdistää omassa shamanistisessa toiminnassaan luovasti pohjoismaalaisia, perulaisia, brasiliaisia ja tiibetiläisiä shamanistisia toimintoja, tai mistä tahansa muualta, muistaen aina maailmankaikkeuden yhtenäisyyden. Helena painottaa shamanistisessa toiminnassaan valoisaa ja hoitavaa puolta, sekä shamanistisen yhteistyön tärkeyttä.

Mike Marler: Meillä on suuri kunnia toivottaa isoisä Mike Marler tervetulleeksi Suomeen ja opastamaan pyhiinvaelluksen aikana. Mike saapuu Suomeen Austinista, Texasista. Miken elämänkokemus kattaa monipuolisen työelämän ja hän on matkustanut laajasti ympäri maailmaa. Hän on vieraillut useita kertoja myös Pohjois-Karjalassa. Mikelle yksi tärkeimmistä elämäntehtävistä on luonnonsuojelu. Mike on Cherokee-perinteen kantaja, ja tuo globaalin ulottuvuuden shamanistisen pyhiinvaelluksemme antiin. On mielenkiintoista nähdä, miten suomalaiset pyhät luontopaikat hahmottuvat Cherokee-yhteydessä. Mike kuvailee:  

It will be a journey in this enchanted place of listening. Listening to that connectedness with the all that is. When we are walking in these shamanic sites, we will be reacquainting ourselves to the knowledge from our past. The knowledge that is within us about the earth and the nature that surrounds us through all of our senses. What does it smell like, what does it taste like, how different are the sounds when we are listening with our ancient hearts. Only through being one with the great mother, can we begin to walk softly within our daily living.”

Onko tämä retki minulle?

Tämä retki soveltuu kaikille. Pyhiinvaellus-aikamme yhdessä on kokonaan alkoholiton ja päihteetön.  

Käytännöntietoja:

Aloitamme retken Nurmeksesta, Pielisen pohjoiskärjestä. Nurmekseen pääsee myös julkisilla kulkuvälineillä. Tapaamme Hyvärilän matkailukeskuksen alueella.

Osallistumismaksu pyhiinvaellukselle on 515 EUR per henkilö sis. 24 % VAT. Retkelle otetaan maks. 14 osallistujaa.

Retkijärjestelyihin kuuluu majoitus täysihoidolla jaetuissa huoneissa Kolin Keitaalta ja jaetuissa leirintäaluemökeissä Hyvärilän matkailukeskuksesta Nurmeksesta.

Matkakustannukset ja matkavakuutus ei kuulu hintaan. Osallistujilla tulee olla oma matka- ja tapaturmavakuutus.

Matka Pielisen ympäri järjestetään henkilöautojen avulla. Matkakulut jaetaan sopivalla tavalla riippuen osallistujista.

Voit ilmoittautua lähettämällä nimesi, puhelinnumerosi ja spostiosoitteesi osoitteeseen:

info@karhuntalo.com  

 

Alustava ohjelma:

15.6.2019:

15.00- Saapuminen Nurmekseen

Tapaaminen Hyvärilässä. Tutustumista, nuotiohetki, uimista jne.

18:30  Tervetuliais-seremonia Riihikodalla, Hyvärilässä

Sauna

Yön yli Nurmeksessa

16.6.2019:

09:00 Matka jatkuu Pielisen ympäri Nurmeksesta kohti Lieksaa

12:00 Lounastauko

13:00 Matka jatkuu

Yön yli Kolilla

17.6.2019:

09:00 Kurssiopetuksia / seremoniaa Kolin Keitaalla

Lounastauko

13:00 Tauko

16:00 Kolin pyhät paikat

Sauna

Yön yli Kolilla

18.6.2019

09:00 Kolin pyhät paikat

12:00 Lounastauko

Jatkamme matkaa vieraillen Paalasmaan saarilla. Matka jatkuu kohti Nurmesta

Yön yli Nurmeksessa

19.6.2019:

09:00 Ohjelma jatkuu

12:00 Lounastauko

13.00 Seremonia Pielisellä

14.00 Kotiinlähtö // Mahdollisuus jatkaa suoraan matkaa Miken ja Helenan kanssa juhannusretriitille Metsäkartanolle (noin 45 km matkan päässä)