Mitä shamanismi on?

Piirros: Nelli Øvre Sørensen piirsi tämän kuvan Journey to the Heart of the Stone-retriitillä Nötön saarella vuonna 2017.

Piirros: Nelli Øvre Sørensen piirsi tämän kuvan Journey to the Heart of the Stone-retriitillä Nötön saarella vuonna 2017.

 
 
Shamanistinen kohtalomme on opettaa rakkautta tavalla jolla elämme.
— don Oscar Miro-Quesada

Mitä shamanismi on?

Pidän hyvin paljon opettajani don Oscarin tapaa kuvata shamanismia.

Hän kertoo näin: ”Nykypäivän shamaani kulkee yli 30 000 vuotta vanhoja jalanjälkiä poluilla, jotka liittyvät psyykkiseen tietoisuuteen ja henkiseen viisauteen. Shamanismi on vuosituhantinen parantamisen, voiman ja viisauden perinne, joka näkee kaiken elämän yhtenäisenä ja pyhänä. Materiaaliset ja henkiset maailmat yhdistyvät toisiinsa, ja shamaanin polku koskettaa harmoniaa molemmissa. Shamanistinen herääminen on yhtä laajaa kuin itse universumi. Se ei rajoita ketään, mutta pitää sisällään vain heidät, jotka ovat valmiit jättämään rajoittuneen käsityksen itsestään. Vain elämällä sen, voi ymmärtää sen. ”

Shamanismi on tavallaan ihmisen evoluution holistinen polku, jonka perustana on luontokokemus.

Shamanistisen toiminnan ensimmäinen lähtökohta on pyrkimys olla hyvä ihminen.


Minkälaista shamanismia Karhun Talo edustaa?

Näen shamanismin ennenkaikkea universaalina. Olemme yksilöitä, mutta meillä on silti yhteisiä perusominaisuuksia. Universaali tarkoittaa yleismaailmallista, joka yhdistää kaikkea olevaista maailmassa. Se on myös yleisinhimillistä, mikä voi yhdistää kaikkia ihmisiä taustasta ja elämäntarinasta huolimatta.

Minua kiehtoo, että shamanismia esiintyy kaikkialla maailmassa ja kaikkina aikakausina. Se kertoo shamanismin universaalista luonteesta.

Puhun myös shamanismin nonduaalista perustasta: tietoisuuden korkeimmasta tasosta, mikä on kaiken ykseys. Lähdemme kuitenkin liikkeelle maanläheisestä luontokokemuksesta. Tarvittaessa tuomme tasapainoomme juuri sitä yhteyttä mitä tarvitsemme olipa mistä elementistä (maa, vesi, ilma, tuli ja eetteri) tai tietoisuuden tasosta tahansa. Kukin menee ihan omassa tahdissaan ja tärkeää on syvä rentous.

Shamanististen kurssieni opetukset ovat suurelta osin opettajani don Oscar Miro-Quesadan inspiroimia. Don Oscar on henkisesti mukanani kaikilla kursseillani ja olen kiitollinen hänelle, että olen päätynyt shamanismin opettajaksi. Hän on perustanut Heart of The Healer -säätiön ja opettaa Pachakuti Mesa Tradition -poikkikulttuurista shamanismia. Lisää tästä traditioista ja don Oscarin omista shamaaniopettajista voi lukea tästä: https://heartofthehealer.org/shamanism-pachakuti-mesa-tradition/

Helena ja don Oscar pyhiinvaelluksen päätteeksi Mt. Shastan vuorella Kaliforniasssa

Helena ja don Oscar pyhiinvaelluksen päätteeksi Mt. Shastan vuorella Kaliforniasssa

En ole kuitenkaan virallinen Pachakuti Mesa-opettaja, ja pystyn riippumattomana opettajana tuottamaan kurssikokonaisuudet vapaan hengen ohjaamalla tavalla. Olen niin sanotusti vain ”tyhjä bambu, johon tuuli puhaltaa”, ja opetan kurssit hetkessä haltioituen aina tilanteeseen sopivalla tavalla. Lähtökohtana on aina läsnäolo itsemme kanssa ja vapaa luontokokemuksemme.

Edustan itse shamanismia, missä ei käytetä ayahuascaa, sieniä, tai muita lääkekasveja transsin edistämiseksi. Käytän perustana meditatiivista harjoitetta, tanssia, rumpua, ääntelyä ja laulua. Kaikki kurssini ja retriittini ovat alkoholittomia ja päihteettömiä.

Toivon ennen kaikkea, että pystyisin tuomaan shamanistisen kokemuksen helposti ymmärrettävästi, iloisesti, leikkimielisesti, turvallisesti ja ammattitaitoisesti kaikille shamanismista kiinnostuneille. Lisäksi minulle on tärkeää korostaa shamanistisen toiminnan valoisaa ja yhteistyötä edustavaa aspektia.

Vaikka Karhun Talo on yksityisyritys ja toimii yrityksenä, haluan myös ilmaisten tapahtumieni avulla mahdollistaa kaikkien pääsyn Karhun Talon tapahtumiin. Haluan korostaa, että shamanistinen toiminta on avoin mahdollisuus kaikille.


Mikä on suhteesi suomalais-ugrilaiseen shamanismiin?

Suurella kunnioituksella katson tätä kulttuurista perimäämme. Itse en ole vielä tarpeeksi perehtynyt suomalais-ugrilaisen shamanismin historiaan, ja opin tästä itsekin mielelläni lisää. Opiskelen sitäkin osana väitöskirjatutkimukseni perustaa. Edustanko itse ”suomalais-ugrilaista” shamanismia; en tiedä miltä osin toimintaani voidaan määritellä henkisiin ja maantieteellisiin juuriini perustuen. Tämä voi olla mahdollista. Tällä hetkellä perspektiivini on luonnollisesti universaali ja toiminta-alueeni on kotoinen Suomi.

Kehoitan kurssieni oppilaita aina osallistumaan myös suomalais-ugrilaisille shamanismin kursseille. Useat heistä ovatkin käyneet kursseilla ennen tai jälkeen Karhun Talon kurssia. Toivon, että Karhun Talon kurssivalikoimassa voi jonain päivänä löytyä myös suomalais-ugrilaisen shamanismin kurssi; kenties toisen opettajan opettamana.


Missä ja milloin järjestät kursseja?

Voit tutustua kurssivalikoimaan näin kotisivujeni kautta.

Järjestän kursseja ympäri Suomea, mutta pääsääntöisesti Pohjois-Karjalassa. Mikäli sinulla on esim 10-15 hengen porukka, tulen mieluusti myös pitämään kurssia luoksenne. Odotan lämmöllä kaikkia uusia kohtaamisia 🧡🌱🧘‍♀️