Tutustumista Eagle Road – shamanistiseen keskukseen

Eagle Road on shamanistinen kurssikeskus, joka sijaistee Skanderborgin kunnassa Keski-Jyllannissa, peltokumpujen keskellä. Eagle Roadin on perustanut Johanne EagleRoad noin 15 vuotta sitten, ja keskus ottaa inspiraatiota niin pohjoismaisesta shamanismista kuin amerikan alkuperäisväestön perinteistä. Tätä ennen Johannella oli toinen keskus toisella puolen Tanskaa, ja hän on opettanut jo 23 vuotta shamanistisia perinteitä.

EAGLE.JPG


Olen käynyt aiemmin muutamia kertoja Eagle Roadissa tapaamassa erästä kollegaa joka asuu keskuksen yhteydessä olevassa viehättävässä talossa, mutta en ollut vieraillut keskuksen omistajan luona ja tutustunut häneen. Olin jo aiemmalla Tanskan reissulla tavoitellut häntä, mutta sopivaksi ajankohdaksi tuli vasta tämä kaunis, aurinkoinen päivä, kun kuu on vielä lähes täysi ja paistaa myös kirkkaalta taivaalta.
Minun oli helppo löytää tuliaiset Suomesta. Intuitiivisesti mukaan valikoitui iso männynkaarnan palanen, jonka olin noukkinut maasta, jonne mänty-isoisä oli sen pudottanut. Tämä ei ollut mikä tahansa männynpalanen, vaan lautasen kokoinen paksu kaarna pyhästä uhripuusta Timin Männystä. Olin käärinyt sen kullan väriseen kankaaseen, ja kaarna oli ollut mukana vuoden ajan eri seremonioissa, kuten viime täysikuuna myös. Nyt se matkaisi Eagle Roadiin, ja toisi pohjoismaitta yhteyttä toimintaan.
Ajelin hyvillä mielin auringonpaisteessa Eagle Roadiin. Johanne oli pesemässä pyykkiä, kun astuin sivuovesta sisään. Menimme keittiöön, ja juttu alkoi; keitä olimme ja miksi olimme täällä. Kaikkialla oli kauniita rituaalisia esineitä ja taidetta, oli mukava istua ja tarinoida. Otin repustani kaarnan palasen, kumarsin, ja kerroin mikä se oli. Johanne otti sen ilolla vastaan, ja haki myös kultaisen käärinliinan, mihin koki tarvetta asettaa palasen. Energia oli lempeä ja yhteyttä luova. Yhtäkkiä huomattiin, että yli 2 tuntia oli kulunut ja oli nälkä. Käytiin ensin kävelyllä ulkona, jolloin otin näitä kuvia. Johanne opettaa paljon täällä itse, esimerkiksi edellisen kurssin nimi oli ”Mother Earth Calling”. Lisäksi kurssikeskuksessa opettaa eri opettajia niin Yhdysvalloista kuin ympäri Pohjolasta. Kurssikeskus on upea kokonaisuus, johon kuuluu tavallisten sisätilojen lisäksi myös useampi iso tiipii, useampi hikimaja ja mongolialainen jurttateltta. Olin hetken myös yksin koiran kanssa ulkona, ja yhtäkkiä suuri vihreää valoa hohtava sudenkorento lenteli edessäni. Se toi jotenkin ilon pintaan. Sudenkorento tuo miulle yleensä viestin erityisesti elämän hetkellisyydestä ja sen arvostamisesta tässä ja nyt.
Johanne on 4 lapsen äiti ja hevosnainen. On aina kiehtovaa kuulla ihmisten polkuja shamanistisen harjoituksen pariin ja kuinka he kokevat shamanistisen toiminnan merkityksen tänä päivänä. Johanne itse kuvaili, että hänen toimintansa lähtökohta on aina elämänvoimassa ja elämänvoiman vahvistamisessa ihmisissä. Siihen oli helppo samaistua. Myös Tanskassa useat ihmiset ovat palaamassa shamanismin pariin, ja Johannen mukaan uusia rumpuja syntyy Tanskassa nykyään vuosittain yhtäpaljon kuin Suomessa.
Menimme lopuksi istumaan EagleRoadin kurssikeskuksen salin keskelle. Johanne kokosi siihen muutaman rituaalisen esineen. Miulla ei ollut mukana kuin puiset klik-stickit eli kaksi yksinkertaista puista palikkaa nakuttavaa ääntä varten. Lauloimme vielä hetken toisillemme ja jaoimme sitä, mitä siinä hetkessä näimme. Johannen lumoava ääni oli kaunista salvaa sielulle. Näimme yhteistyön merkityksen meidän kaikkien välillä ja näiden verkostojen punomisen, että yhteinen työmme voi elää vahvana ja edetä. Pohjoismainen yhteistyö on upeaa ja meillä on monia mahdollisuuksia tukea toinen toisiamme yli rajojen. Kutsuin lopuksi Johannen kylään Pohjois-Karjalaan. Toivon revontulien vilkkuvan kauniisti yllämme, kun saamme tämän upean opettajan kylään kotimaille. Mieluiten kuulemma talviaikaan.
Kun lähdin takaisin EagleRoadista, pysähdyin vielä hetkeksi tielle katsomaan haukkaa, joka lennähti auton edestä ja jäi lepattamaan hevosten yläpuolelle pitkäksi aikaa. Kunnes meidän molempien oli aika jatkaa matkaa.


Lisätietoja EagleRoadista (vain tanskaksi): http://eagleroad.dk/