EETTISIÄ POHDINTOJA SHAMAANEILLE JA HARJOITTAJILLE: Inspiraatiota jalosta 8-osaisesta polusta

Artikkeli on julkaistu alkuperäisesti Shamaaniseura ry:n KUMU-lehdessä 1/2023.

Kun minut noudettiin shamanistiselle polulle, olin saanut siihen mennessä ilon tutustua ja harjoitella tiibetinbuddhalaista mahayana-tietä geluk-traditiossa noin vuosikymmenen ajan tässä elämässäni. Tiibetinbuddhalainen mielenharjoitus ja etiikka ovat seuranneet vahvana perustana, kun luonnonhenkiset askeleet ovat vieneet kohti rakkaita tuttuja metsäpolkuja äidinmaassa ja oman kulttuuriperinteen juurilla.

Tiibetinbuddhalaisuudessa on vahvoja shamanistisia piirteitä mitä tulee esimerkiksi useisiin alkemistisiin rituaaleihin ja seremonioihin, äänen ja mielen voimaan, kuun ja tähtien kiertojen tarkkailuihin, meedioihin ja tietäjiin, sekä luonnonlääkintään. Tiibetinbuddhalaisuus perustuu vahvalle etiikalle, jonka keskiössä on Jalo 8-osainen polku (engl. the noble eightfold path). Myös shamaanin toiminnassa vahva eettinen perusta on keskeinen, että osaamme muodostaa selkeän intention, mikä ohjaa jokaista shamaanimatkaa, rituaalia, seremoniaa tai parannustapahtumaa. Yksi shamanistisen etiikan kulmakiviä on pyhän vastavuoroisuuden prinsiippi, missä ihminen elää tasapainoisessa vastavuoroisuudessa maapallon biosfäärin kanssa. Pyhyyden kautta syntyy ymmärrys tuosta vastavuoroisuudesta ja sopivista toimintamenetelmistä.

Seuraavat suomennokset ovat omiani, mutta pohdin jokaista kahdeksaa kohtaa, mitä se voisi tarkoittaa shamanistisille harjoittajille idealistisesti? Auttavatko nämä tarkastelemaan myös omaa etiikkaamme? Kohdat eivät ole tärkeysjärjestyksessä, vaan ne kaikki ovat yhtä tärkeitä ja samanaikaisia.

1.       OIKEA MINDFULNESS eli LÄSNÄOLO

Havainnoin. Olen läsnä. Teen työtäni ja harjoitettani läsnäolevasti. Havainnoin luontoa; lintuja, puita, veden liikettä, tuulta. Kuulen, mitä ääniä luonnossa kuulen. Tunnen askeleeni hitaina Äiti Maata vasten. Tunnen jalkapohjani koskettavan maata. Kehoni liikkeitä. Hengitän. Aistin hengitykseni. Katson. Katson lähelle ja kauas. Katson taivaalle, ja näen pilvien välistä kirkkaan taivaan.  Olen läsnä tunteilleni, tunnen tunteeni. Aistini ovat avoinna ja vapaita tuntemaan. Olen elossa ja mieleni on hereillä. Oloni on kirkas, selkeä ja määrätietoinen ilman, että tiedän tarkalleen, minne polkuni johtaa.

 

2.       OIKEA MEDITAATIO

Havainnoin mieleni liikkeitä. Niihin tarttumatta, niitä pitämättä välttämättä edes totena. Havainnoin ajatteluani ja ajatteluni ajattelua. Lopulta ajatus kaikkoaa ja on vain meditatiivinen hiljaisuus. Kaiken synty ja alku.

Meditaatio liittyy keskittymiseen. Keskityn siihen, mitä teen. Keskitän voimani harjoituksessani. Tunnen Äiti Maan kannattelun ja olen läsnä kehossani. Keskityn kuuntelemaan, mitä henkioppaani, esivanhempani, haltijani virkkavat. Mitä kanssakulkijani sanovat? Palaan hiljaisuuteen. Hengitän, olen läsnä, ja keskityn kehoni kautta. Sisältä ulospäin. 

3.       OIKEA NÄKEMYS

Ymmärrys. Mistä oikea ymmärrys nousee? Kaikilla teoilla on seuraamukset. Karman laki. Myös rituaaleilla ja seremonioilla, luonnonhenkisellä työskentelyllä on vaikutukset. Sielu jatkaa matkaansa myös kuoleman jälkeen. Shamaanin polku on voinut alkaa aiemmissa elämissä ja jatkunee seuraavissa. Miten toimimme tänään, vaikuttaa kaikkeen mitä on tuleva.

Oikea näkemys on tie viisauteen. Viisaus on ymmärrystä siitä, miten asiat ovat. Buddhan mukaan asiat ovat siten, että elämässä on kärsimystä (kuolema, sairaudet ja kaikki riippuvuudet muuttuvaisista asioista), mutta kärsimyksillä on syyt (halut, tyytymättömyys, jatkuva etsintä, itsekkyys). Kyseisistä syistä voi vapautua (lopettamalla haluamalla kyseisiä muuttuvaisia asioita), ja se on tie onnellisuuteen (ohjenuorana matkalla nämä kahdeksan pointtia). Matka nähdään käytännöllisenä ja pitkäkestoisena. Shamaanin työ on kärsivällistä, mutta ei kärsimystä.

4.       OIKEA INTENTIO

Shamanistisessa työssä kaiken määrittää se intentio, minkä työllemme laitamme. Buddhalaisuudessa oikea intentio on epäitsekäs halu saavuttaa valaistuminen. Ovatko Buddha ja Shamaani hyvin lähellä toisiaan tai jopa samankaltaisia hahmoja: Sydämestään valaistuneina ihmisinä, joilla on ”tyhjä luu, johon henki puhaltaa” (luonnon)jumalallista yhteyttään ja rakkaudellisuuttaan? Oikea intentio on saavuttaa valaistuminen, jotta osaisi kaikkein parhaiten auttaa muita, jotta muutkin valaistuisivat. Kun kaikki olemme valaistuneet, lakkaavat myös ongelmat, kuten sodat ja konfliktit, luonnon väärinkäyttö tai mitkä tahansa muut ongelmat. Shamaanin työ on tietoisuuden kautta parantamista.  Tietoisuuden korkeimpana päämääränä on valaistuminen – vai mitä siitä itse ajattelet? Tietoisuus on. Valaistuminen on.  

Oikea intentio on oikea ajatus. Sillä on vaikutusta, miten ajattelemme itsestämme, toisistamme, asioista ja maailmasta. Ajattelun ja tekojen seuraukset ovat yhtäläiset.

5.       OIKEA PUHE

Oikea puhe on kaunista ja myötätuntoista puhetta. Esimerkiksi juoruamisen, selän takana puhumisen tai toisesta negatiivisesti puhumisen nähdään tuottavan huonoa karmaa. Väkivaltaisten sanojen nähdään olevan sama asia kuin väkivaltainen teko. Mikäli kuulet huonoa puhetta, on parasta olla vain hiljaa. Buddhalaisuudessa toisesta ihmisestä ei puhuta edes positiivisesti, mikäli hän ei ole läsnä. On paras puhua toisesta ihmisestä vain, mikäli kyseinen henkilö on itse läsnä paikalla, sillä muuten juoruaa.

Oikeaa eli myötätuntoista puhetta voi harjoittaa joka kerta kun avaa suun. Lisääkö se mitä sanomme ymmärrystä maailmaan?

6.       OIKEA TOIMINTA

Oikea toiminta on myötätunnon manifestoimista maailmaan. Oikea toiminta luo harmoniaa. Shamaani on tasapainottaja – luoden tasapainoa ihmisen ja luonnon, sekä ihmisten välille. Oikea toiminta on selkeää, taidokasta, tarkkaa ja viisasta. Oikean toiminnan lähtökohdat ovat ennen kaikkea epäitsekkäät.

7.       OIKEA ELINKEINO

Buddhalaisuudessa oikean elinkeinon nähdään edistävän hyviä asioita ja myötätuntoa maailmaan. Huonoa karmaa luovia aloja olisivat esimerkiksi tehtävät missä tapetaan (esim. teurastamot, sotilaalliset tahot), missä tarjoillaan alkoholia tai muita päihteitä, missä varastetaan tai huijataan, missä valehdellaan tai käytetään väärin seksuaalisuutta.

Tärkeintä on tehdä oma elinkeinonsa siten, ettei se tuota harmia kenellekään. Monet meistä shamanistisina harjoittajina toimivat yksityisyrittäjinä. Osa tätä oikean elinkeinon aspektia on esimerkiksi maksaa verot kunniakkaasti ja toimia lainsäädäntöä kunnioittaen, vaikka olisikin henkilökohtaisesti monista näistä byrokratioista eri mieltä.

8.       OIKEA YRITTELIÄISYYS

Oikea yritteliäisyys on kultainen keskitie rentoutumisen ja kurinalaisuuden välillä. Liian kova työskentely ei ole hyväksi, mutta ei liika lepsuilukaan. Esimerkiksi oman shamaanialttarin avaaminen joka aamu ennen alkavaa päivää voi olla yksi vaihtoehto pitää keskitie. Siinä voi kuunnella aamuisin, mitä omat haltijat kertovat päivän tehtävistä ja mihin kiinnittää huomiota. Harjoituksen ei pitäisi koskaan olla pakonomaista tai teknistä suoritusta, vaan tulla aidosta innostuksesta ja halustamme harjoitella ja tehdä shamanistista työtä.

Mikä voi hidastaa yritteliäisyyttämme on riippuvuus tietyistä sensuaalisista nautinnoista, laiskuus tai uneliaisuus, jatkuva hermostuneisuus tai huolestuneisuus, skeptisyys, epävarmuus, tai että tahtoo pahaa jollekin. Nämä pitävät mielestäni paikkansa myös shamanistiselle harjoitukselle ja toimintamme eettiselle selkeydelle. Poistukoon nuo pahat!

Yritteliäisyyteen tärkeää on motivaation, inspiraation ja ilon läsnäolo siinä mitä teemme. Luonnonhenget ja -haltiat, kuten tontut tai keijut, ovat erittäin motivaatiota nostattavia kanssakulkijoitamme. Heihin voi aina nojautua ilon ja inspiraation löytymiseksi shamanistisella polulla. Kaikille on oma tehtävänsä.

Lopuksi

Minulle on opetettu, että shamaanin tärkein ensimmäinen askel on pyrkimys olla hyvä ihminen. Uskon, että voimme vain yrittää parhaamme, ja kehittyä oman luontomme mukaisesti. Mikä on parhaamme, vaihtelee tunnetusti elämämme varrella ja terveydentilan mukaan. Toivon, että näistä kahdeksasta kohdasta oli hyötyä, kun tietoisesti pohdimme eettisiä toimintatapojamme ja keskinäistä kunnioitustamme shamanistisella polulla. Kiitos, että olet!

 

Helena Karhu