Marketta on Aktivisti, II, 2022

Marketta on Aktivisti, II, 2022, ympäristötaideteos

Tämä on toinen osa viime vuonna alkaneesta taideprojektista, jonka kuulin olevan ”kukka-guerilla-taidetta”. Taideteokseni merkitys on herättää huomiota kulttuuriympäristömme kaunistamiseen, asukkaiden osallistamiseen ja itsemääräämisoikeuteen oman elinympäristönsä luomisesta, sekä siihen luottamukseen, mikä voisi olla esteettisesti kehittäviä toimenpiteitä kohtaan.

Teokseni liittyy talvella esillä olleeseen kuntalaisaloitteeseeni, jossa esitin Joensuun Ystävyydenpuiston muuttamista yhteisöpuutarhaksi eräänlaisena ”Ystävyyden puutarha” -hankkeena. Kuntalaisaloitteeni voi lukea tästä:

Aloitteen sisältö

Tällä hetkellä yksi kaupunkimme keskeisimmistä puistoalueista omaa kauniin nimen Ystävyydenpuisto. Puistossa on hienoja puita, lasten leikkipaikka ja paljon tilaa. Useat kulkevat sen läpi yliopistolle, kohti Mehtimäkeä, Urheilutalolle, pääkirjastolle. Kaikilla Joensuun puistoalueilla on kuitenkin potentiaalia tulla yhä vetovoimaisimmiksi, mielikuvituksellisimmiksi ja yhä kauniimmiksi.

Ehdotan, että Ystävyydenpuistosta tehdään Ystävyydenpuutarha. Tämä ehdotus on kaupungille tarvittaessa 0-budjetilla, sillä kuntalaiset voisivat itse tuoda tarvittavat mullat, kukat ja puutarhapuut paikalle.

Puiston muutos puutarhaksi toteutettaisiin erityisten teemapäivien aikana esimerkiksi alkukesästä 2022.

Teemapäivän nimi olisi Ystävyydenpäivät, ja sen yhteisökehityksellinen merkitys on: Kuntalaisten osallisuus, kaupungin kaunistaminen, yksinäisyyden lieventäminen sekä yhteisöllisyyden lisääminen.

Ystävyydenpäivät olisivat kesäinen tempaus, missä muutaman päivän ajan jokainen kuka haluaa, voi tuoda Ystävyydenpuistoon kukkia, kukkasipuleita, puuntaimen ja/tai multaa, ja istuttaa oma tai yhteinen kukkapenkki tai puu mihin vain puistoon.

Kaupunki antaisi kaupunkilaisille, niin lapsille, aikuisille kuin vanhuksille puutarhan luomiseen vapaat kädet. Tällä ilmaisemme symbolisesti ja käytännössä kaupungin luottamusta kuntalaisiin, että he osaavat luoda kauneutta ja että he osaavat luoda omaa kaupunkiaan. Näen silmissäni tämän yhteisöpuutarhan kukoistuksen ja merkityksen, kun olemme itse saaneet sen luoda sellaiseksi kun haluamme.

Muistetaan toki, että puutarhasta on myös pidettävä huolta, joten istutusten hoito voisi myös tapahtua kunnolla yhteisöllisin keinoin.

Myös taiteilijoilla on mahdollisuus esitellä uusia patsaita tai muuta ympäristötaidetta Ystävyydenpuistoon. Tämäkin on tilaa taiteelle!

Kun tempaus huipentuu, pitäisimme yhteisölliset Puutarhajuhlat, jossa vaihdamme juhlallisesti Ystävyydenpuiston nimen Ystävyydenpuutarhaksi.

”Puutarha” nimenä symboloi sitä kaunista paratiisia, mikä Joensuu on yhteisöllisen hyvinvoinnin paikkana, jossa on rauha, upea luonto ja ystävyyden henki.

Ilmoittaudun itse vapaaehtoiseksi, joka voi mieluusti pitää jonkin yhteisöllisen tutustumisaktiviteetin ja ohjata seremoniallisen tapahtumaosuuden.

Yhteisöpuutarha voisi toimia aluksi esimerkiksi kokeiluna 2 vuoden ajan, jolloin näkisimme, kuinka puutarhasta tulee pidettyä huolta kaupunkilaisten osalta ja toimiiko tämä konsepti sen kauniissa potentiaalissa. Tarvittaessa kaupunki voisi tukea esim. yhden aktiivisen kansalaisen puutarhaharrastusta siten, että kyseinen henkilö pitäisi huolta kyseisestä puistosta ja koordinoisi puutarhatoimintaa.

Mielipidekirjoitukseni sanomalehti Karjalaisessa kevät-kesällä 2021:

VASTAUS KUNNALTA

Lähetin aloitteeni kuntaan 29.12.2021. Sain aloitteeseeni kunnalta tämän vastauksen 6.5.2022 kun olin kertaalleen tiedustellut aloitteeni etenemisestä:

Hei,

Alla vastaus kuntalaisaloitteeseenne ”Ystävyydenpuiston muuttamisesta yhteisöpuistoksi”.

Kuntalaisaloitteessa on esitetty Ystävyydenpuiston muuttamista Ystävyydenpuutarhaksi, johon kuntalaiset saavat istuttaa vapaasti kasveja ym. Ystävyydenpuisto sijaitsee Joensuun kaupungin ruutukaavan ns. keskiakselin päässä. Voimassa olevassa asemakaavassa Ystävyydenpuisto on koko pinta-alaltaan merkitty puistoalueeksi (VP). Joensuun keskustan osayleiskaavassa Ystävyydenpuisto on merkitty korkeatasoiseksi edustusviheralueena toimivaksi keskustapuistoksi (VP) ja osittain julkisten palvelujen ja hallinnon alueeksi (PY).

Aloitteessa esitetään, että kaupunki antaisi kaupunkilaisille, niin lapsille, aikuisille kuin vanhuksille puutarhan luomiseen vapaat kädet. Esitys herättää kaupungin puolella joitakin kysymyksiä:

· Mikä taho ottaa vapaaehtoistyössä kokonaisvastuun Ystävyydenpuiston istutuksista, hoidosta ja kunnossapidosta?

· Löytyykö vapaaehtoisten keskuudessa yksimielisyys istutettavista kasvilajikkeista? Erilaisten kasvien istuttaminen ilman suunnitelmaa Ystävyydenpuistoon ei ehkä miellyttäisi kaikkia asukkaita, eikä täyttäisi puistolle osayleiskaavassa asetettua korkeatasoista hoitoluokkaa.

· Puisto on laaja, pinta-ala on 14 462 m2. Löytyykö vapaaehtoisilta halua ja voimia hoitaa koko puistoalue puhtaanapitoineen ja ruohonleikkauksineen? Mitkä asiat olisivat vapaaehtoisten vastuulla ja mikä olisi kaupungin rooli puiston hoidossa?

 

Kaupunki vastaa yleisten alueiden rakentamisesta, ylläpidosta sekä niiden turvallisuudesta. Yleisen alueen antaminen täysin vapaaseen käyttöön ei ole välttämättä parhain tapa toteuttaa tällaista asukkaiden osallistamista kaupunkinsa ympäristön hoitamiseen. Joensuussa asukkaille on annettu mahdollisuus hoitaa yleisiä alueita mm. puistokummisopimuksilla. Puistokummisopimuksissa on määritelty selkeästi mitä sopimusalueella voidaan tehdä ja kenen kanssa sopimus on tehty kaupungin kanssa.  Lisäksi sopimus ei sinällään velvoita tekemään, mutta antaa luvan tehdä sopimuksen mukaisia töitä. Yleisimmät hoitotyöt ovat olleet pienpuuston hoitoa. Yhden asukasyhdistyksen kanssa on tehty sopimus niittyalueen perustamisesta ja hoitamisesta kaupungin alueella vapaaehtoistyönä Linnunlahdella.

Toisena osittain vapaaehtoistyönä hoidettavana puistokohteena voidaan mainita Penttilän ruusupuiston. Paikalliset Lions-yhdistykset osallistuvat puistonhoitoon hoitamalla talkootyönä esim. istutusalueiden kitkennän kesällä ja talvisuojauksen laiton syksyllä sekä poistamisen keväällä.  Kaupunki vastaa ruusupuiston muusta hoidosta mm. nurmikonleikkuusta.

Ystävyydenpuistoa ei voi esittää varsinaiseksi puistokummikohteeksi, koska julkista kaupunkikuvallisesti merkittävällä paikalla olevaa puistoa tulee hoitaa säännöllisesti. Kaupungin on mahdollista selvittää löytyisikö jotakin muuta viheraluetta kuntalaisaloitteen mukaiseen asukkaita osallistavaan kokeiluun.

Vastauksen valmisteluun tai siihen tarvittavien tietojen kokoamiseen ovat osallistuneet hyvinvointi- ja osallisuuspäällikkö, kaupunginpuutarhuri, kaavoituspäällikkö ja kaupungininsinööri.

 

Ystävällisin terveisin

Heini Lehikoinen

hyvinvointi- ja osallisuuspäällikkö

Joensuun kaupunki

Rantakatu 20

80100 Joensuu

 

Vastasin tähän itse seuraavasti 31.5.2022:

Kiitos huolellisesta vastauksesta kuntalaisaloitteeseeni!

Vastaisin kysymyksiin, joita esititte. Toivoisin kaupungin puolelta luottamusta siihen, että kuntalaiset pystyisivät luomaan jotain kaunista yhdessä ja vieläpä kaupungin keskeisellä paikalla. 

· Mikä taho ottaa vapaaehtoistyössä kokonaisvastuun Ystävyydenpuiston istutuksista, hoidosta ja kunnossapidosta?  

 

Kuntalaisaloitteiden perusajatus on se, että aloitteen lähettäjällä pitää olla valmiuksia idean toteuttamiseen. Kuntalaisten yhdessä  pitäisi ottaa tämä vastuu hoitaa aluetta, mikäli sinne istuttavat jotain. Olisi toki myös hienoa, mikäli tämä voisi olla inspiroiva kohde myös kaupungin puutarhuri-väelle olla apuna ja tukena prosessissa, mikäli tällainen projekti joskus saadaan Joensuuhun.

 

· Löytyykö vapaaehtoisten keskuudessa yksimielisyys istutettavista kasvilajikkeista? Erilaisten kasvien istuttaminen ilman suunnitelmaa Ystävyydenpuistoon ei ehkä miellyttäisi kaikkia asukkaita, eikä täyttäisi puistolle osayleiskaavassa asetettua korkeatasoista hoitoluokkaa.

 

Kasvilajikkeiden osalta annettaisiin täysi luomisen vapaus. Lajikkeissa voitaisiin toki antaa vinkkejä, millä lajeilla on menestymisen mahdollisuus auringossa jne. Tähän ratkaisuna olisi esimerkiksi puutarhan mandalamainen koordinointi, jossa puutarhaa aloitetaan tekemään järjestelmällisesti yhdestä keskipisteestä laajentaen. Tällöin kokonaisuudesta ei tulisi hajanainen vaan koordinoidumpi. Uskon, että tämä idea nimenomaan kiehtoisi asukkaita ja miellyttäisi silmää. Tällä hetkellä minua ei ainakaan asukkaana miellytä puiston tylsyys ilman istutuksia, ja varsinkin kun puiston kaunein puu, vanha koivu, kaadettiin pyöräilytien tieltä. 

 

· Puisto on laaja, pinta-ala on 14 462 m2. Löytyykö vapaaehtoisilta halua ja voimia hoitaa koko puistoalue puhtaanapitoineen ja ruohonleikkauksineen? Mitkä asiat olisivat vapaaehtoisten vastuulla ja mikä olisi kaupungin rooli puiston hoidossa?

 

Mielestäni ruohonleikkaus ja puhtaana pito olisivat samalla tavalla kaupungin vastuulla kuin tähänkin asti, ja työmäärä ei sinänsä ainakaan lisäänny, koska ruohoa olisi vähemmän leikattavaksi. Ongelmana on tällä hetkellä lähinnä se, että kaupungin keskeisimmät puistot eivät ole erityisen mielenkiintoisia ja kukkaistutuksia esimerkiksi Ystävyydenpuistossa on hyvin niukasti. 

Lopussa mainitsette, että jostain päin voisi osoittaa sopivan paikan tälle kokeilulle, mutta on aivan eri asia osoittaa joku syrjemmässä paikassa oleva kohde kuin kaupungin keskellä oleva paikka. Voisiko yhteisöllinen Ystävyyden puutarha nimenomaan edistää juuri kaupungin vetovoimaisuutta, osallistavuutta tavalla, mitä juuri nyt kaivataan? Kuntalaisaloite tulee nimenomaan siitä kaipuusta. Tämä olisi sellainen projekti, mikä saisi varmasti myös kansallista näkyvyyttä ja olisi esimerkkinä muille kaupungeille.  

Kaupungin kaikissa strategioissa tuetaan ”ihmisten unelmien mahdollistamista”, ”onnelliset ja hyvinvoivat asukkaat” ja kaupunkilaisten osallisuutta. Yhteisöpuutarha Ystävyydenpuistossa olisi kaikkea tätä, ja samalla kaupungin vetovoimaisuuden kaunistamista. Kulttuurillisesta näkökulmasta tämä olisi hyvä idea. Kenties ensi vuonna, kun on Kulttuurin Unelmavuosi 2023?

Toki ideoissa on aina myös epäonnistumisen mahdollisuus, esimerkiksi asukkaiden passiivisuus osallistua, mutta menestystarinat ovat aina valmiita ottamaan sen riskin. 

Hyvää kesää teille!

Parhain terveisin,

Helena Karhu

 

*

Tähän viestiini en ole saanut vastausta.

Kaunista täydenkuun aikaa kaikille!

Helena Karhu