SHAMANIC NORTH KARELIA: MATKAILU JA SHAMANISTISET JUURET POHJOIS-KARJALASSA

Istun Kolilla paikassa, jonne ei kuulu maailman hälyt, eikä näkyvillä ole muita ihmisiä. Istun katsoen ikiaikaista maisemaa ja kotoista pohjoiskarjalaista maaperää. Täältä molempien vanhempieni sukujuuret tulevat. Tässä kauniissa maisemassa hiljennyn itseni äärelle ja pohdin: Kuka olen? Mistä tulen? Miksi olen täällä?

Olen viime vuosina tarkastellut ja havainnoinut niin ihmisten suhdetta omiin kulttuurisiin juuriinsa, kuin kansainvälisten matkailijoiden kiinnostusta suomalaiseen kulttuuriin. Oma käsityksemme siitä, keitä olemme yksilöinä on suhteessa siihen, keitä olemme yhteisönä. Kulttuurinen identiteetti voi olla pinnallista tai syvällistä: Mitä syvemmälle kulttuurin kerrostumiin menemme, sitä alkuperäisemmän kulttuurin tavoitamme. Syvyydestä löydämme juuriemme vahvuuden ja voimavarat. Juuriemme löytymisen myötä opimme arvostamaan ja kunnioittamaan myös muita kulttuureja.

Ikivanhat kulttuuriset juuret, shamaanius ja luontohenkisyys

Professori Anna-Leena Siikalan mukaan suomalaisen kulttuurin ja kansanuskon vanhakantaisimmat kerrostumat ovat shamanistisia. Itse asiassa koko ihmiskunnan juurien on sanottu olevan shamanistisia. Kun menemme tarpeeksi pitkälle historiassamme tiedämme, kuinka kaikki ihmiset periytyvät samoista esivanhemmista (ks. Helsingin Sanomien tiedeartikkeli lähteissä).

Tutkimalla kalliomaalauksia ja -kaiverruksia voimme matkata ajassa tuhansia vuosia taaksepäin. Uusin shamanistisesta maailmankuvasta kertova todiste on Humppilasta kesäkuussa löytynyt 4400 vuotta vanha käärmesauva. Se on neoliittisen kivikauden rituaalista esineistöä. Pohjois-Karjala on arkeologisesti merkittävää aluetta ja täältä löytyvät esimerkiksi Heinäveden kalliomaalaukset, sekä lukuisia jalka- ja pöytäkiviä.

Shamaaniudella tarkoitetaan luontohenkisyyttä, jossa ihminen on tasapainossa ekosysteemin kanssa. Luontohenkisyys tarkoittaa syvää luonnon kunnioittamista. Siinä ajatellaan, että jokaisella luontokappaleella on oma tarkoituksensa, oma elämänsä ja oma haltijansa. Näin siis myös ihmisellä. Shamaaniudessa ihmisen hyvinvoinnin perusta on luonnossa. Ihminen saattaa kadottaa yhteyden luontoon, mutta voi aina löytää sinne takaisin. Ja niin tehdessään voi samalla löytää itsensä: Kuka hän on ja mikä on hänen oma elämäntehtävänsä tässä kaikkeudessa jossa olemme kaikki yhtäläisen tärkeänä osana.

Oman luontonsa ja todellisen olemuksensa löytäminen on prosessi, jossa ihminen on ehyt kokonaisuus. Eheys löytyy ja syntyy kehon, tunne-elämän, henkisyyden ja mielen hyvinvoinnin kunnioittamisesta ja vaalimisesta.

Kuva: Louhen Polku

Kuva: Louhen Polku

Juuret Pohjois-Karjalassa

Täällä Pohjois-Karjalassa olemme karjalaisen shamanistisen kulttuurin vaikutuspiirissä. Historiaa tutkimalla ja ymmärtämällä löydämme kulttuurimme pohjan. Yhä useammat ovat löytäneet tiensä takaisin luontoon, ja sen myötä aidoimman ja syvimmän osan itseään.

Pohjois-Karjalan pyhät paikat ja luontokohteet ovat tärkeitä eheytymisen, muistamisen, itsetuntemuksen ja hyvinvoinnin lähteitä niin meille pohjoiskarjalaisille itsellemme kuin täällä vieraileville. Olemme omalta osaltamme palauttamassa haltia- ja luontoyhteyden merkityksen hyvinvoinnille. Hieno esimerkki tällaisesta projektista on Maaseudun Sivistysliiton Ympäristöperinne ilmastotyön välineenä -hanke. Hankkeen yhtenä tavoitteena on tehdä tutuksi muinaisia suomalaisia jumaluuksia ja taruolentoja sekä pohtia miten ne näkyvät nykyaikana ja miettiä niiden hyödyntämistä esimerkiksi kylätapahtuman tai matkailutuotteen aiheena. Tervetuloa nyt syyskuussa ohjatuille retkille Kolvananuuroon sekä Ilomantsin Hiiskoskelle, jossa kokemuksellisesti tutkimme luonnon pyhiä merkkejä ja kuulostelemme luonnon haltijoita!

Tällaiset projektit sekä Ilomantsin Karhu-festivaalin kaltaiset tapahtumat ovat tärkeitä ymmärtämään ja kehittämään luonnon ja kulttuurin suhdetta Pohjois-Karjalassa. On tärkeää, että luonnon pyhiä paikkoja suojellaan ja että niille palautetaan niille kuuluvat arvostus. Vanhoja pyhiä puita ja metsiä on kaadettu ja luonnonhenkisten pyhille paikoille on viety ristejä vielä tänäkin päivänä. Niitä voi viedä, mutta sen tulisi tapahtua kunnioittavassa dialogissa ja yhteistyösopimuksessa paikan ikiaikaisten ja alkuperäisten käyttäjien kanssa. Vanhat kotoperäiset traditiomme ovat kärsineet erityisesti viimeisen 100-300 vuoden aikana täällä Pohjois-Karjalassa. On paljon tehtävää, että vuosisatoja kestävän demonisoinnin ja leimaamisen aiheuttamat väärinkäsitykset, pelot ja ennakkoluulot saamme käsiteltyä. Esimerkiksi Joiki on yksi esimerkki siitä keskustelun aloituksesta, kuinka palauttaa perinteidemme arvostus ja todellinen merkitys meille kaikille.

Tämän tehtävän tiedostaa myös viime vuonna perustettu Pielisen Tietäjäkeskus ry. Yhdistys edistää suomalaisen tietäjä- ja shamaanitradition jatkumoa sekä vaalii perinteen nykyilmentymiä ja syvää luontoyhteyttä. Se kunnioittaa luonnon ja paikalliskulttuurin pyhiä paikkoja. Esivanhempien muinaiset asuinsijat, kokoontumispaikat ja kulkureitit ovatkin tärkeitä yhdistyksen toiminnalle. Matkailullisesti yhdistys tuo esiin ja välittää Pielisen Karjalan shamanistista pohjavirettä ja historiaa monien tietäjien asuinpaikkana.

Yhä useampi maakuntamatkailija, kotimainen matkailija tai kansainvälinen matkailija on löytänyt Pohjois-Karjalassa valmistetut rummut, ja niitä tilataan ympäri maailmaa. Olen itsekin juuri lähettämässä rumpua Norjaan. Myös shamanistiset kurssit ja retriitit, runolaulu- ja loitsukurssit sekä matkat luonnon pyhiin paikkoihin ovat suosiossa ja tärkeä osa Pohjois-Karjalan vetovoimaa.

Kuva: Pielisen Tietäjäkeskus

Kuva: Pielisen Tietäjäkeskus

Matkailupalvelut ja kulttuurin erityisyys

Pohjois-Karjalan muinaisuus ja perinteen elinvoimaiset osat ansaitsevat kunnioituksemme ja ne on tärkeä ottaa huomioon myös matkailua kehitettäessä. Kulttuurin eri kerrostumista löydämme kulttuuriset erityispiirteemme ja alueemme luonteen.

Matkailusektori voi auttaa matkailijoita palaamaan kulttuurin juurille. Se voi auttaa meitä muistamaan keitä me olemme, mistä me tulemme ja minne olemme menossa. Matkailupalvelut voivat ohjata meidät löytämään todellisen itsemme.

Matkailupalveluista on mahdollista tehdä sekä kehoa että mieltä hoitavia. Ne voivat olla merkittäviä niin tuottajille kuin matkailijoillekin. Tarvitsemme palveluita, joissa ihminen voi levätä sieluaan myöten.

Pohjois-Karjala on täynnä kiehtovia ja ainutlaatuisia kohteita, joissa on erinomaiset majoitus- ja ruokailupalvelut shamanistisen toiminnan sekä perinne-, luonto- ja hyvinvointimatkailun järjestämiseen. Tarvitaan vain yhteistyötä sekä intoa suunnitella ja kehittää toimintaa.

Menestyksen takeena on Pohjois-Karjalan erityislaatuisuus sijaitessamme Euroopan vanhimmalla geologisella maaperällä ja ikivanhalla kulttuurisella pohjalla. Siitä löytyvät ainekset myös kansainväliseen menestykseen.

Kuva. Eva Ryynäsen ateljeen toteemeja

Kuva. Eva Ryynäsen ateljeen toteemeja

Shamanic North Karelia

Osallistuin matkailuseminaariin Joensuun Botanialla keväällä 2019. Pohdimme Pohjois-Karjalan erityispiirteitä ja kulttuurimatkailun mahdollisuuksia. Totesimme muun muassa, miten Pohjois-Karjalan vetovoima välittyy runolaulun, kanteleiden ja shamaanirumpujen avulla. Nuo perinteen ilmentymät versovat suoraan shamanistisista juuristamme.

Minulla on unelma matkailuun liittyvästä yhteisöstä: perinne- ja hyvinvointimatkailun tuki- ja yhteistyöverkostosta. Nimenä voisi olla kansainvälinen Shamanic North Karelia. Verkosto kokoaisi shamanistiset yrittäjät, luonto- ja perinneyrittäjät sekä hyvinvointiyrittäjät laajemminkin. Meitä shamaaniuteen työmme pohjaavia yrittäjiä ja kevytyrittäjiä on koko ajan enemmän. Monilla on kuitenkin vaikeuksia saada näkyvyyttä ja työstään riittävä toimeentulo. Tarvetta on myös henkiselle tuelle.

Pohjois-Karjalan shamanistiset yrittäjät ja toimijat voisivatkin perustaa oman projektin ja yhteistyöverkoston. Se toimisi asiantuntijatahona myös Shamanic North Karelia -hankkeessa. Olenkin jo koordinoinut ensimmäisen suunnittelutapaamisen tätä varten, jonka pidimme keväällä. Tarvitsemme kuitenkin enemmän resursseja tämän toteuttamiseen. Visioni teemasta on ennenkaikkea laaja maakunnan kattava matkailullinen teema, joka luo vetovoimaa Pohjois-Karjalaan sekä persoonallisuutta joka liittyy alueemme erityisluonteeseen.

On aika arvostaa omaa kulttuuriamme, ja itseämme sen osana. On aika päästää irti ajatuksesta ”mitä muut minusta ajattelevat”. On aika pitää iloisesti näkyvillä ja kuuluvilla rummut, kanteleet ja jouhikot. Ne saattelevat meidät ikiajan tunnelmaan ja maan rytmiin. On aika loitsia ja laulaa väkevästi esivanhempiemme laatimia runoja, niin että metsä raikaa ja kadut täyttyvät ihastelevista ihmisistä.

IMG_3998 (1).JPG

Paluu Kolille

Palaan lopuksi rakkaaseen paikkaani Kolilla. Tulin tänne ensimmäisen kerran, kun olin seitsemän kuukauden ikäinen. Palaan tänne yhä uudelleen. Hengitän terveellistä ilmaa ja näen ympärillä alkuperäistä luontoa. Juon puhdasta vettä. Olen vapaa ja onnellinen. Tämä on kotini. Kuuntelen Kolin vanhaa viestiä. Se kertoo, miksi tämä on tärkeä paikka, ja miksi tänne on hyvä tulla. Se pyytää kulkemaan hiljaa, ja lupaa kertoa lisää, kun aika on.

IMG_7754.JPG

Lähteet:

Haavio, Martti. 2019 (orig. 1967). Suomalainen Mytologia. SKS.

Helsingin Sanomat. 2018. https://dynamic.hs.fi/2018/dna/

Siikala, Anna-Leena. 2017. Suomalainen šamanismi – mielikuvien historiaa. SKS.

Pielisen tietäjäkeskus ry. www.tietajakeskus.org

YLE. Arkeologit löysivät Humppilasta ainutlaatuisen, yli 4 000 vuotta vanhan puisen käärmeveistoksen https://yle.fi/uutiset/3-12001177

***

Helena Karhu on pohjoiskarjalainen kulttuurintutkija, shamanismin opettaja ja elämän ihmettelijä. Helena on suorittanut matkailutieteen syventävät opinnot sekä tutkinut matkailumaantieteen pro gradu-tutkielmassaan Grönlannin kansainvälistä matkailua. Helena on päätoiminen yrittäjä, jonka yritys Karhun Talo tuo yhteen ihmisiä eri puolilta Suomea ja maailmaa kursseille ja retriiteille. Helena pitää myös luentoja, toimii seremonialistina sekä järjestää luonnonviisautta, kansantietämystä ja shamanismia käsitteleviä tapahtumia. Hän on Pielisen Tietäjäkeskus ry:n puheenjohtaja ja perustajajäsen.

image10.jpeg