TONTUT JA IHMISET

TONTUT JA IHMISET,

SEKÄ JOULUN PYHÄT SHAMANISTISIN LINSSEIN

*

Varoitus: Tämä teksti on ainoastaan henkilöille, jotka pystyvät lukemaan tätä tekstiä ”shamanistisin linssein”, sillä teksti käsittelee tonttuja. Tämä tarkoittaa sitä, että tätä tekstiä ei voi ymmärtää jättämättä osittain tavallista arkirealistista, loogista ja analyyttistä ajattelua. Tämä teksti on vain heille, jotka pystyvät hahmottamaan maailmaa shamanistisesta mielikuvituksesta ja leikkimielisyydestä nauttien.

*

Minulle tuli viime viikolla inspiraatio kirjoittaa teille shamanistisesta joulusta. Mieleeni pomppasi kysymys, jonka tehtävä on tarkistaa, miten oikeastaan haluan viettää tätä joulua? Mitä joulu merkitsee minulle tänä päivänä? Näihin kysymyksiin olisi mielenkiintoista saada vastauksia teiltä. Onko teillä jotain tavanomaisesta poikkeavia tapoja juhlia joulua, vai juhlitteko sitä laisinkaan? Mikäli ette oikein juhli sitä, niin haluaisitteko jotenkin juhlia sitä? Ja myöhemmin: Kuinka tontut ilmenevät teille jouluna?

Me kaikki tiedämme ne tavat, joita nykyään pidetään tavanomaisina joulutraditioina. Itse koen, että nämä traditiot ovat kauniita ja tärkeitä, ja ne elävät edelleen. Huomaan kuitenkin, että jouluuni on nyt nousemassa korostettu merkitys, joka haluaa tulla vahvemmin esiin. Nimittäin: Tontut!

Ilman huumoria tontuista on vaikea puhua. Huumori on tontuista puhuessa läsnä, vaikka he eivät hymyilisikään. He ovat usein uppoutuneita töihinsä kaikkien eläväisten ilostuttajina, luonnonsuojelijoina, elämän arvostajina, ja he keskittävät toimintansa puuhasteluihinsa. Joskus he innostuvat ottamaan rennon hetken ystävien kanssa ja keskeyttävät työntekonsa hetkeksi. Yhdessäolosta he saavat jälleen virtaa jatkaa tehtäviään, ja he saavatkin hyvin paljon aikaan. Kukaan metsänväestä ei ole yhtä aikaansaavaa ja tarmokasta porukkaa kuin tontut. Heitä on syytä ihailla, vaikka tontut itse ovat sen verran terveellisesti itseään kunnioittavaa porukkaa, etteivät he ulkopuolisten ihailua erityisesti kaipaa. He tietävät kaiken olevaisen perimmäisen luonteen, kaiken luonnon yhteyden, ja täten he vain keskittyvät neutraalisti siihen, mitä heidän on tehtävä. Tonttujen aktivisuus ei aina kuitenkaan tarkoita, että he tekisivät jotain. Tontut saavat aikaan jopa olemalla tekemättä mitään. Vain heidän aistikkuutensa ja läsnäolonsa on se juttu, erityisesti paikkasidonnaisesti ilmenevien tonttujen osalta. He huolehtivat ja järjestelevät asioita pelkällä tietoisuutensa voimalla, vaikka he olisivat hiljaa paikoillaan. Me kaikki voimme tuntea tonttujen silmät selässämme, jos erehdymme vaikka heittämään roskan luontoon tai tappamaan huolimattomasti viattoman eläimen. Mutta näinhän me emme tee, emmehän?

JOULU ON TONTTUJUHLA

Välähdys - ja hymy nousi huulille: Joulu on minulle tonttujuhla!

Tässä on tapahtumassa nyt lähestulkoon radikaali joulutradition muutos, jota en oikein vielä haluaisi myöntää. Aion pyhittää seuraavan joulun tontuille, ja juhlia heidän kanssaan. Aion tehdä erityisen tonttujuhlan. Tontuille meinaan antaa erityiset uhrilahjat, ja otan syvällisemmin yhteyttä eri tyyppisiin tonttuihin. Annan tonttujen tulla lähelleni, ja lähetän rakkautta heille. Aion suorastaan heittäytyä tonttuiluun, ja ottaa yhteyttä joko hiljaa meditoiden tai tanssien. Mikä vain sillä hetkellä tuntuu sopivimmalta. Ainakin sytytän lyhtyjä, ja laitan hyvää ruokaa. Tästä jokainen tonttu nauttii. Mikä tuntuu tässä tonttujuhlassa lohdulliselta on, että voin tehdä tämän juhlan joko yksinollessani tai yhdessä perheen tai ystävien kanssa: Tonttujen läsnäolo on kuitenkin totta. Huomaan, että mitä vanhemmaksi olen tulossa, sitä enemmän totta heistä on tulossa. Tämä tuo ilon pintaan.

TONTTUJEN JA IHMISTEN VÄLINEN SUHDE

Tontut ja ihmiset ovat toimineet keskenään kautta aikojen. Tonttujen ja ihmisten välinen suhde on itseasiassa hyvin läheinen. On mielenkiintoista, kuinka tontut ovat ilmentyneet ihmisille, ja kuinka käytämme tätä yhteyttä hyväksi kaiken maailman joulukrääsässä. Tontut itse eivät tästä joulukrääsä-kuvituksesta pahastu, sillä heistä on vain mielenkiintoista, miten heidän läsnäolonsa on laajaa. Kaikessa tonttuihin liittyvässä tonttu-kuvituksessa on kuitenkin tonttujen henki tavalla tai toisella läsnä. Samalla tavalla kuin Buddhan läsnäolo on kaikissa Buddhan kuvissa. Olisi kuitenkin tiedostavaa, mikäli näitä tontun kuvia ei käsiteltäisi ilman arvostavaa huomiota. Materian paljous vain vaikeuttaa meitä huomioimaan tätä paremmin.

Tontut kehoittavat kuitenkin katsomaan läpi sen pinnallisuuden, joka tonttujen läsnäoloon jouluna usein liitetään. Tontuissa on myös syvempi olemus, mikä ainakin ennen oli myös ihmisten tiedossa. Olemme käyneet nyt läpi eräänlaisen kiertokulun ihmisenä, jolloin meidän piti jättää tonttujen syvin olemus hetkeksi rauhaan. Tämä kenties auttoi myös tonttuja kehittymään ja lepäämään, sillä tonttujen elinikä on useita satoja vuosia. Nykyisen tonttusukupolven vanhemmat ja isovanhemmat vielä muistavat esikristillisen ajan, jolloin ihmisten ja tonttujen välit olivat nykyistä henkisemmät. Uusi tonttusukupolvi kaipaa tätä vanhaa yhteyttä, mutta uudella tavalla. Emme voi mennä takaisin ajassa taaksepäin, vaan me voimme kehittää yhteyttämme tonttuihin tässä ajassa ja näillä aisteilla. He liikuttuvat ilosta joka kerta, kun ihminen on valmis oikeasti sydämestään tähän henkiseen ja rakkaudelliseen yhteyteen.

TONTUT JA LUONNON MUISTI

Tontut herättävät meissä erityisesti luonnon muistin.

Muistamme jälleen yhteytemme luontoon ja luonnonhenkiin, alamme katsomaan luontoa yhä läsnäolevammin. Läsnäolomme luonnossa auttaa meitä voimaan paremmin, lepäämme sielussamme, ja tervehdymme. Luonnollinen läsnäolo tuo ilon ja pyyteettömän auttamisen halun luontoa ja sen asukkaita kohtaan. Olemme kaikki tasa-arvoinen osa luontoa, ja meidän tehtävänämme on pitää luonnosta huolta ainoana yhteisenä kotinamme.

Kiitos tontuille, kiitos teille, ja oikein ihanaa joulunodotusta!

 

(Ps. Kuvassa oleva tonttu on metsätonttu, jonka sain lahjaksi eräältä tanskalaiselta shamaanittarelta yhteisen retkemme jälkeen. Hän oli hankkinut tontun Metsäkartanolta retriitillämme. Mitä tonttuja sinulta löytyy (kuvia saa lähettää 😊) ? Kiitollisuus <3)